Háromoldalú Egyeztetés Szegeden

Mutassanak erőt! Ne féljenek! Ezt az átmeneti időszakot át kell vészelni, akármilyen nyomást is gyakorol a kormányzat – ajánlotta a Helyiipari és Városgazdálkodási Dolgozók Szakszervezetének (HVDSZ 2000) szerdai ágazati konzultációján Ménesi Imre. 

szociáldemokrata önkormányzati képviselő hozzátette, a települések is nehéz anyagi és kiszámíthatatlan jogi körülmények között működnek. Példának a szegedi hőszolgáltató esetét emelte ki, ahol a rezsicsökkentést nem követte a fizetnivalók állami kompenzációja. Az önkormányzat gázmotoros fejlesztésbe fogott, hogy a termelt áram eladásából pluszbevételre tegyen szert a cég, amit a kormányzat egy tollvonással ellehetetlenített, ezzel a városnak 1 milliárd forint mínuszt okozva. 

Azt sem tudni, mit jelent a nemzeti közműszolgáltató holding létrehozása. Ha olyan lesz, mint az iskolák esetében a KLIK, akkor a feladatot központosítják, a fizetnivaló marad. A politikus a Liga Szakszervezetet említette rossz példaként, amely szerinte kirakat szervezet, mert pénzért gyűjt tagságot, miközben demonstrálja, hogy egy érdekképviselettel a kormány mégiscsak szót ért.

Szabó Istvánné, a HVDSZ elnökségi tagja összegezte, a közszolgáltatók dolgozóit, diákokat, közfoglalkoztatottakat és megváltozott munkaképességűeket képviselnek. Kiemelte, a munkáltatói partnereikkel – Magyar Közszolgáltatók Szövetségével, Köztisztasági Egyesüléssel, a kéményseprő és temetkezési ipartestülettel, VOSZ-szal, illetve a Védett Szervezetek Országos Szövetségével - jó az együttműködés. Velük konzultációra és kompromisszumra törekszenek. A kormányzattal különösen 2010-tól nehezült meg a tárgyalás, az egyeztetések középszintre szorultak vissza. A megoldás az lehet, hogy településügyi tanácsban és települési közszolgáltatási fórumokon egyeztetnek tovább széles körben.

Erő rejlik a nemzetközi szervezetekkel tartott kapcsolatban is – emelte ki Busák Tamás, a HVDSZ 2000 munkatársa A hónap elején az európai közszolgáltatók szakszervezeti szövetségét (melynek 300 tagszervezeten keresztül 8 millió munkavállaló a tagja) konferencián tájékoztatták a holdingosításról és a kéményseprő-ipari rezsicsökkentésről. Az önkényes törvénykezésen megütközött a vezetőség, és kemény hangú levélben követelte a törvényhozásbeli hiányosságok kiküszöbölését és a párbeszédet a munkaadói és munkavállalói szervezetekkel. 

A levelet elküldték Orbán Viktor miniszterelnöknek, Pintér Sándor belügyminiszternek és a parlamenti képviselőknek. Az üzenet súlyát adja, hogy a nemzetközi szakszervezeti tömörülés szociális partnere a Jean Claude Juncker vezette Európai Bizottság.

Képeket itt tekinthetitek meg!