TÁMOP Képzés Június 16-17

Várakozás előzte meg a HVDSZ 2000 szervezésében "Helyfoglalás, aktív jelenlét, aktív együttműködés" pályázat keretén belül megrendezésre kerülő előadást, ami a győri Széchenyi István Egyetem épületében zajlott 2014. június 16.-án.

Az egész napos előadáson részt vettek két régió szakszervezeti tisztség viselői és számos érdeklődő.

A program és az előadás céljáról Baranyi Tamás Nyugat-dunántúli régióvezető szólt bevezetőjében.

A nap első órájában a résztvevők tájékoztatást kaptak a HVDSZ 2000 ifjúsági munkájáról. A fiatalok jól megformált ismertetőjükkel sok újszerű gondolattal ismertették meg a jelenlévőket.

Ezt követően Dr. Sívó-Darás Orsolya tartott előadást. Több órán keresztül mintegy 145 szakaszban ismertette az új munkatörvénykönyvvel kapcsolatos elvi és gyakorlati módozatokat. Az előadás kiemelten foglalkozott a munkaszerződések megkötése és értelmezése, a munkaviszony megszűnése és megszüntetése, a munka és pihenő idő, a szabadság, a munka díjazása, a pótlékok és a kártérítés szabályozása témákkal.

Felvetődött, hogy a szakszervezeti szervek körében kevéssé ismert a Mediáció (peren kívüli eljárás) lehetősége. Ez jelentős érdekvédelmi lehetőség a munkavállaló számára.

Az előadás végén a résztvevők több kérdést is megfogalmaztak az előadó felé, ezt átbeszélve, gyakorlati példák bemutatásával zárult a program.

A mintegy 45-50 fő úgy értékelte, hogy hasznos volt az előadás és ilyen vagy ehhez hasonló gondolat cserére több lehetőségét kellene biztosítani.

 

Hasonló tematikával a csak nagyobb létszámban (ide az ország több pontjáról érkeztek tagok és tisztségviselők) került megrendezésre a Budapesti rendezvény. A jó hangulatú rendezvényen nem csak az előadások voltak érdekesek, hanem a szünetben zajlott beszélgetések is. Itt a győri tematika kibővült Svajda Józsf érdekes előadásával, amely a szakszervezetek történetével és az olasz szakszervezetei mozgalom tapasztalataival foglalkozott. Mind két helyszínen volt lehetőség arra hogy a tisztségviselők megbeszéljék az előadóval aktuális munkajogi problémájukat.

Képek megtekintéséhez kattintsatok ide.