Tovább erősödik a kapcsolat külföldi társszervezeteinkkel

Tovább erősödik a kapcsolat külföldi társszervezeteinkkel

A HVDSZ 2000 életében már hagyomány, hogy a balkáni területek országainak társszakszervezetei meghívják a környező országok szakszervezeteit a bosznia-hercegovinai Neum városában megrendezésre kerülő Országos Kommunális Játékokra.

Neum község Bosznia tengerparti kijárata (és halkan jegyzem meg ékköve is), amely légvonalban csak 10 km széles. Ebben az évben már a 17. Kommunális Játékokat tartották meg ebben a községben, amikor is a városka megtelik szakszervezeti tagokkal, hiszen közel 800 munkavállaló vett részt a versenyen 2014. szeptember 11-14. között. A Független Dolgozók Szakszervezete Kommunális Gazdaság-Föderáció Bosznia és Hercegovina (Samostalni Sindikat Radnika Komunalne Privrede) szervezet minden évben meghívja a környező országok társszakszervezeteit, így például a magyarországi HVDSZ 2000-en kívül többek között Macedónia, Szerbia, Horvátország, Boszniai Szerb Köztársaság érintett szervezeteit is. Teszik mindezt nem csak protokoll célzattal, hanem az országok közötti szakmai kapcsolat továbberősítése és új közös lehetőségek felismerésének céljából is. Hosszú évekre visszamenően van meg az a különleges szakmai és már-már baráti kapcsolat ezen szervezetek és egyben országok között, amely példaként szolgálhat minden ország számára.

Nem elképzelhetetlen és nem lehetetlen, hogy egy ország területén működő valamennyi kommunális szakszervet egy helyen és egy időben versenybe szálljon, hogy megmutathassák, ki a legjobb vízóracserélő, ki a legpontosabb és leggyorsabb sövénynyíró vagy éppen melyik alapszervezet a legjobb labdarúgásban, asztaliteniszben. Teszik mindezt úgy, hogy munkaadójuk is a helyszínen „szurkol” a csapatának és teszik mindezt úgy, hogy egymást már régről ismerve barátként üdvözlik a versenytársaikat. A közös fényképek készítése, a közös néptánc és a jó hangulat garantált ezen a játékon.

A neumi látogatáson a HVDSZ 2000 Szervezetet Busák Tamás, az Észak-Alföldi Régió vezetője képviselte idén, amelyet a vendéglátók örömmel fogadtak, hiszen egy új és fiatal aktív szakszervezeti taggal is megismerkedtek. A találkozás két alappillérének egyike ebből kifolyólag külföldi partnereink számára, hogy Magyarországon hogyan tudjuk a fiatalokat megmozgatni, milyen lehetőségeket tud a HVDSZ 2000 felajánlani azért, hogy egyre több fiatal érezze a szakszervezeti részvételt fontosnak. A három napos program keretében a magyar küldöttség megismerhette a Kommunális Játékok szervezési munkáit, a fáradhatatlan lelkesedést, a több hónapos munka eredményét valamint új terveket vetítettek a jövőre nézve. Ennek köszönhetően a HVDSZ 2000 elkövetkező időszakában előkészületi munkákat végez a neumi tapasztalatok alapján. Ahogy Rafit Mahmutovics, a boszniai társszakszervezet elnöke is elmondta, az első jó néhány játékon alig volt 100-200 résztvevőjük, amely évről-évre bővült. Ahogyan az ottani tapasztalatok is mutatják, el kellett telnie pár évnek ahhoz, hogy a munkaadók is számukra fontosnak érezzék munkavállalójuk „elengedését” a programra. A HVDSZ 2000 Fair Play kupáját a 17. Országos Kommunális Jétákokon a cazini bérlakás kezelő vállalat alapszervezte kapta.

Nem tűnik már számunkra sem olyan elképzelhetetlen és megvalósíthatatlannak az, hogy egyszer a HVDSZ 2000 is megszervezhessen egy olyan többnapos játékot, amelyen például a budapesti, pécsi vagy akár a nyíregyházi tagok versenybe szálljanak azért, hogy vajon ki a legjobb vízóra szerelő vagy éppen ki üríti a szemetest a leggyorsabban és a legpontosabban. Lehet, még csak álomnak tűnik ez az elképzelés, de ahogyan a küldöttek is tapasztalták, az ottani tagoknak nem feltétlenül csak versenyt jelentett ez a három nap, hanem végre találkozhattak régi ismerősökkel és tapasztalatokat is cserélhettek.

Az országok közötti kapcsolatok fontossága nem elhanyagolható pontja Szakszervezetünk életében és igenis nyitni kell és a meglévő kapcsolatot ápolni is kell a kelet-európai országok felé is, hiszen nemcsak mi segíthetjük az ő munkájukat, hanem tanulhatunk is tőlük akár. Példaértékű tenni akarásuk és lendületük, önzetlen örömük, fair play szellemük!

A jövőbeni viszontlátásra Kedves Barátaink és ahogyan Ti mondtátok nekünk, úgy mi is megtesszük:

Hvala (fonetikusan Fálá, jelentése: Köszönöm)

Busák Tamás

Észak-Alföldi Régió vezetője