Érdekek és értékek

Érdekek és értékek

 

A munkáltató-munkavállalói érdekképviselet képviselői, a szakmai terület cégvezetői és a szakszervezeti tisztségviselői szakmai napjának első állomása volt november 11-én, Tatabányán.

 

A Helyiipari-és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 szervezésében a Településszolgáltatási Ágazati Párbeszéd Bizottság a hulladékgazdálkodással kapcsolat aktuális kérdésekről szakmai napokat tart három helyszínen, amelynek első állomása Tatabánya (nov. 18. Budapest, nov. 25. Debrecen).

A rendezvény résztvevői a munkáltatói-munkavállalói érdekképviselet képviselői, a szakmai terület cégvezetői és a szakszervezeti tisztségviselői voltak. Valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium érintett osztályának munkatársait is várták.

- Szeretnénk egy párbeszédsorozatot elkezdeni, mert azt látjuk, hogy az állam, vagyis a kormány az ágazati párbeszéd bizottság működését is átalakította. Az első félévben nem volt példa ilyen jellegű egyeztetésre a munkaadó és a munkavállaló között. A második félévben elindult egy kommunikáció-, illetve konzultációsorozat, amelyben szeretnénk minőségi változást elérni, mondta Király András, a HVDSZ elnöke.

   A településüzemeltetésben ma jelentős problémák vannak - fogalmazott -, a hulladékgazdálkodásban tudva levő, hogy több mint 342 teleülésen a közszolgáltatás kényszerkijelölés alapján megy, ezért nagy valószínűséggel a munkavállalók sorsa is rosszabbra fordult vagy éppen megszűnt álláslehetőségekről számolnak be.

 - Ezek mentén kezdjük el az egyeztetéseket, beszélünk arról, hogy a munkaadók jelen pillanatban hogyan állnak. Van egy mondás: "Munkaadó nélkül nincs munkavállaló, de fordítva is igaz". Erről nem szabad elfeledkeznünk! -tette hozzá Király András.

 Elhangzott a konferencián, hogy a hulladéktörvény módosítása és a holding felállítása némi feszültséget teremtett a munkaadói oldalon és az önkormányzatok működésében is egyebek mellett erre fűzték fel a témáikat.

 - Teljes képet szeretnénk kapni ezekben a napokban. Szeretnénk megismerni azt, hogy hogyan tudják érdekeiket érvényesíteni a munkavállalók, hogyan tudják elkerülni a létbizonytalanságot, hogyan tudnak tisztábban látni akkor, amikor például a béren kívüli juttatások témája kerül szóba - zárta szavait Király András.

 

Forrás: Wágner Zsanett, 24 Óra