A HVDSZ 2000 nem ért egyet a KOSZ-nak az Alkotmánybíróság határozatát bíráló nyilatkozatával

Budapest, 2019. március 29.A Helyiipari És Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), mint a legtöbb kéményseprő szakembert tömörítő magyarországi ágazati szakszervezet, nem ért egyet a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) nyilatkozatával, amelyben az Alkotmánybíróság (Ab) múlt heti, kéményseprési témában hozott döntését kommentálta. A HVDSZ 2000 szerint a kéményseprő-ipari szolgáltatást nyújtó magyar kisvállalkozások nem voltak monopolhelyzetben, az önkormányzatokkal kötött szerződéseik felmondása következtében pedig destabilizálódott helyzetük.

Az Ab-döntés háttere

Az Országgyűlés 2015-ben döntött arról, hogy a kéményseprést nem önkormányzati, hanem – közfeladatként, ingyenes – állami feladat lesz. A települések eldönthették, hogy továbbra is ellátják ezt a feladatot, vagy átadják a Katasztrófavédelemnek. Utóbbi esetben az önkormányzatok felmondták a kéményseprőipari vállalkozásokkal kötött szerződéseiket, az Alkotmánybíróság szerint azonban alaptörvény-ellenes, hogy „ezen megszüntetett jogviszonyokhoz kapcsolódóan az Országgyűlés nem alkotta meg a szerződő felek között a szerződés jogszerű megszüntetésére tekintettel alkalmazandó elszámolási szabályokat.” Az elszámolást, vagyis kvázi kártérítést lehetővé tevő szabályokat június 30-ig meg kell alkotnia az Országgyűlésnek.

Nem volt monopóliumuk

A KOSZ szerint azoknak a vállalkozásnak, amelyek – szavaik szerint - „végigtrükközték a rezsicsökkentést”, nemhogy kártalanítást, hanem inkább kártérítést kellene fizetniük mindazért amiért a kormánynak be kellett avatkozni 2015 év végén „az áldatlan állapotok megfékezésére”. A HVDSZ 2000 ezzel nem ért egyet, mint ahogyan azzal sem, hogy a KOSZ szerint az érintett vállalkozások több évtizeden keresztül monopolhelyzetben tevékenykedhettek.

A HVDSZ szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a kéményseprő-ipari szolgáltatást az önkormányzatokkal kötött szerződések alapján nyújtó, kizárólag magyar tulajdonban lévő kisvállalkozások, 2012-ben, a rezsicsökkentés kezdetekor, a jogszabályváltozások maradéktalan teljesíthetőségének érdekében hosszú távú hiteleket vettek fel, hosszú távú szerződéseket kötöttek.

Nehéz helyzetbe kerültek a cégek

Az önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződéseik felmondását követően a magánvállalkozások gazdasági helyzete instabillá vált, de még ebben a bizonytalanná váló gazdasági helyzetben is sok kéményseprő vállalkozás kitartott, a megelőző élet-és vagyonvédelem szolgálatát, valamint munkavállalóinak, azok családjainak megélhetését szem előtt tartva. A vállalkozások nem voltak monopolhelyzetben, a szolgáltatás nyújtásának lehetőségét pályázati úton nyerték el.

A HVDSZ 2000 úgy véli, hogy egy szakszervezetnek nem dolga az Ab döntését bírálni, főleg nem olyan témában, amely nem befolyásolja a szakszervezetek működését, tevékenységét. A KOSZ egyébként is a kéményseprő társadalom nagyon szűk rétegét képviseli, a kéményseprők egyik legnagyobb, több évtizedes múltra visszatekintő érdekképviselete hazánkban a HVDSZ és a Főkétüsz-nél működő alapszervezete.