A munkahelyek megőrzése és a tisztessége bérezés a cél - kaposvarmost.hu cikke

Az elismeréseket normál esetben május elsején szokták odaítélni, de idén a koronavírus-járvány felülírta ezt, így most tartották meg az ünnepséget Kaposváron.

A szakszervezeti szövetség minden évben május elsejéhez, a munka ünnepéhez kapcsolódva adja át azokat az elismeréseket, melyeket azon személyek kapják, akik hosszú időn keresztül sokat tettek a munkahelyi békéért és a szociális párbeszédért, törekedtek a jövedelmek növelésére, és folyamatosan együttműködtek a szakszervezetekkel.

  • Az Év munkaáltatója díjat idén Veizer Jánosné, a Kaposvári Közlekedési Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója kapta, akit egykori kollégái rendhagyó módon annak ellenére javasoltak az elismerésre, hogy már nem cégvezető.
  • Az Év szakszervezeti vezetője Hurtony István lett, aki a Szenna Pack szakszervezetének alapító tagja, az alapszervezet vezetője.
  • Az Év szakszervezeti nyugdíjas vezetője elismerést az egykori kaposvári állomásfőnök, Schiszler László vehette át.

A csütörtöki eseményen Svajda József, a szervezet somogyi elnöke idézte fel a munka ünnepének a történelmi vonatkozásait, majd kiemelte, hogy a szakszervezetek elsődleges és mindenkori feladata a munkavállalók érdekképviselete, mind a bérek, mind a munkakörülmények és egyéb juttatások tekintetében. Hozzátette, hogy a megyében az elmúlt négy évre vonatkozóan 50-60 százalékos béremelést tudtak realizálni a szakszervezeti képviselettel rendelkező munkáltatóknál. A bértárgyalások többsége még a vírus előtt lezárult, de van néhány cég, ahol most folytatódnak az egyeztetések, és hamarosan megkezdik a jövő évi tárgyalásokat is.

A szakszervezeti vezető kifejtette, hogy a járvány nehéz helyzet elé állította a gazdasági szereplőket, ugyanakkor a munkaadók és a képviseletek közösen dolgoztak azokon a megoldási lehetőségeken, melyekkel mérsékelni tudták a károkat. Volt, ahol fizetett szabadságot kaptak a dolgozók, volt, hogy 30 ezer forint egyszeri juttatást adott a cég a munkavállalóknak.

Szita Károly polgármester egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen jelen lenni az ünnepségen, de az alkalomra küldött levelében azt írta, hogy biztos abban, hogy jelen helyzetben a szakszervezetekre is nagy feladat hárul, hiszen meg kell győzniük a munkaadókat arról, hogy az elbocsátás a legrosszabb, amit tehetnek, mert a foglalkoztatást kísérő terhektől ugyan megszabadulnak, de értékes munkaerőt veszítenek. Márpedig napjainkban a munkahelyek megtartása ugyanolyan fontos, mint az egészségünk megőrzése – fogalmazott a városvezető.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség országos elnöke is a munkahelymegőrzést emelte ki beszédében, és azt, hogy a kormánynak, a munkaadói és munkavállalói oldalnak sikerült konszenzusos megállapodásra jutnia több szempontból is. A vezető kiemelte, hogy 270 ezer ember munkahelyét sikerült megtartani, és hamarosan a parlament elé kerül az otthoni munkavégzést szabályozó előterjesztés is, amely lehetővé teszi, hogy a dolgozó és a munkaadó közös megegyezésével és a lehetőségek szerint home office-ben végezhesse a munkavállaló a munkáját, melynek költségeihez hozzájárul a cég.

Ugyancsak az ünnepségen ismertették a Szolidaritási Alapítvány idei tevékenységét, mely már 29 éve segíti a rászorulókat és időseket. Idén a fiatalok tanulását előmozdító ösztöndíjakat már megkapták a tehetséges és rászoruló gyerekek, de a csaknem harminc szervezettől érkező felajánlásból jutott a nyugdíjas szervezeteknek is. Az alapítvány 1 millió forinttal járult hozzá Kaposvár koronavírus elleni védekezéséhez, 1 millió forintos összegben eszközadománnyal támogatta a Kaposi Mór Oktató Kórház sürgősségi osztályát, valamint a Kométával karöltve a Kaposvári Mentőállomásnak vásároltak ózongenerátoros fertőtlenítő berendezést.

Szerző: Parrag-Mandl Annamari

Forrás: kaposvarmost.hu