Aláírta a bérmegállapodást az FKF és a szakszervezet

Aláírta a bérmegállapodást a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. és a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), ennek értelmében a dolgozók április elsejétől átlagosan 6,4 százalékos alapbéremelést kapnak.

FKF-bérmegállapodás – Átlagosan 6,4 százalékos emelés

►   Április 1-ei hatállyal átlagosan 6,4 százalékos alapbéremelés

►   Január-márciusra egyszeri juttatást kapnak a dolgozók

►   A szakszervezet továbbra is 30 százalékos béremelést kíván elérni 3 év alatt

Aláírták a bérmegállapodást a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél (FKF) a cég és a szakszervezet képviselői, ennek köszönhetően a dolgozók 2017 áprilisától átlagosan 6,4 százalékos alapbéremeléssel számolhatnak. A legmagasabb, 8,5 százalékos alapbéremelésben a havi bruttó 200 000 forint alatt kereső FKF-dolgozók részesülnek, míg a legkisebb, 3 százalékos emelést a 350 000 és 500 000 forint közötti bruttó alapbérrel rendelkezők kapják, az 500 000 forintos sáv felett pedig idén sajnos nem lesz emelés.

A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) FKF-nél működő alapszervezetének a fővárosi cég 2800 dolgozója közül 2100 a tagja.

Király András, a HVDSZ 2000 elnöke, az alapszervezet titkára szerint épp azok a dolgozók kapnak nagyobb emelést, akik fizikai munkát, kézi, gépi úttisztitást, vagy éppen hulladék begyűjtést végeznek, az alsó sávban több, mint a munkavállalók fele található.  A jelenlegi megállapodás elsősorban annak köszönhetően jöhetett létre, hogy a tulajdonos főváros képviselői is egyetértettek és igazoltnak látták a bérhelyzet rendezésének szükségességét az FKF-nél.

 

 

A bérmegállapodás rögzíti azt is, hogy az FKF dolgozók 2017. január-márciusra vonatkozóan egy egyszeri kifizetést kapnak, ezt - az első emelt összegű bérrel együtt - 2017. május 10-én utalja át a cég.

A szakszervezet fontos eredménynek tekinti, hogy az FKF által tavaly ígért bruttó 70 000 forintos jutalom mellett a tárgyalások folyamán bruttó 280 000 forint jutalom kifizetésében sikerült megállapodni. Ezt a jutalmat külön, a megállapodásban rögzített ütemezés szerint kapják meg a dolgozók az év során, 3 részletben.

Király András hangsúlyozta: a bérmegállapodásban is rögzítették, hogy ha a munkáltató 2017-re plusz forrásokhoz jut, akkor haladéktalanul újra kezdi a tárgyalásokat a szakszervezettel.

Kiemelte, hogy a szakszervezet továbbra is tartja magát eredeti követeléséhez, amelyet tagsága el is vár tőle, vagyis ahhoz, hogy - az állami szektorhoz hasonlóan - 3 év alatt 30 százalékos béremelést el kell érni. E téren még sok a tennivaló, ezért rövidesen folytatni kívánják a tárgyalásokat a munkáltatóval, a tulajdonossal és a tavaly óta működő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel (NHKV Zrt.).

A HVDSZ 2000  FKF-nél működő alapszervezete 2016. tavaszán kollektív munkaügyi vita keretében kezdett bértárgyalásokat az FKF Zrt.-vel. A fordulatokkal teli egyeztetések során a bértárgyalások többször elakadtak, ezért a szakszervezet 2017. február 20-ra sztrájkot tervezett, azonban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította a Szakszervezet még elégséges szolgáltatások megállapítását kérő beadványát, így nem volt lehetőség a munkabeszüntetés jogszerű megtartására.