Apanapot! – Mielőbbi kormányzati döntés szükséges

A Helyiipari És Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) is csatlakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy az édesapák gyermekük születése után a jelenlegi öt helyett legalább tíz napot lehessenek otthon apaszabadságon. Csak az idei első félévben több, mint 44.000 újszülött és családja esett el a lehetőségtől.

Több mint egy éve nem lép a „családbarát” kormány

Az Európai Parlament és a Tanács 2019/1158-as irányelvét még 2019. június 20-án fogadták el, és a tagállamok 2022. augusztus 2-ig kaptak időt a benne foglaltak átültetésére. Nem érdemes azonban addig várni, hiszen minden nappal egyre több újszülött gyermek és édesapa esik el a lehetőségtől, hogy a jelenleginél többet lehessenek együtt a születés után. Nem is beszélve arról, hogy komplikációmentes szülés esetén a 3-5 napos kórházi tartózkodást követően épphogy hazaérkeznek, az apuka már mehet is vissza dolgozni, legalábbis a jelenlegi szabályok szerint. A családok számára nagy segítség lenne, ha az irányelvben foglaltaknak megfelelően legalább 10 nap lehetne a gyermek születése után közvetlenül igénybe vehető apanapok száma.

Ennek eléréséért Apanapot! címmel kampányt indít a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata, mivel a legalább 10 napos apaszabadságot a magát családbarátnak valló kormány több mint egy éve, annak ellenére sem ültette még át a hazai gyakorlatba, hogy az irányelv kidolgozásában, és elfogadásában is közreműködött.

Aki lemarad, kimarad – Csak az első félévben 44.000 gyermek esett el a lehetőségtől

A kormány késlekedése miatt csak az idei első félévben több, mint 44.000 újszülött, vagyis csak 6 hónap alatt ennyi család esett el a lehetőségtől, hogy a születés után több időt tölthessenek együtt: a KSH adatai szerint ugyanis január-júniusban 44.250 gyermek született Magyarországon. A MASZSZ Nőtagozata a szakszervezetek mellett ezért felkért minden civil szervezetet, amely szintén családbarátnak vallja magát, hogy csatlakozzon a hazai bevezetést követelő kampányhoz. A több apanap az újszülöttet gondozó családok mellett az éppen gyermeket váró, vagy azt tervező családok számára is kedvező lépés lenne.

Az irányelv egyébként komplexen kezeli a munka és magánélet egyensúlyának megteremtését, amelynek érdekében az apanapok mellett a gondozói és szülői szabadság szabályozásán, valamint a rugalmas munkavégzés szabályain is módosítani kell a tagállamoknak a kijelölt határidőig.

Nemcsak apanap, gondozói szabadság is

A HVDSZ 2000 számára – amely a legtöbb, megváltozott munkaképességű dolgozót tömörítő hazai szakszervezet – azért is fontos ennek az irányelvnek az átültetése, mert rendelkezik arról is, hogy a munkavállalónak biztosítani kell a jogosultságot évente legalább öt nap gondozói szabadságra. Gondozói szabadság a munkavállalóknak abból a célból biztosított munkahelyi szabadság, hogy súlyos egészségügyi okból jelentős mértékű gondozásra vagy támogatásra szoruló hozzátartozójuknak vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személynek személyes gondozást vagy támogatást nyújtsanak.

A tagállamok arra kapnak ösztönzést, hogy a gondozói szabadsághoz való jogot terjesszék ki további hozzátartozókra, például nagyszülőkre és testvérekre vonatkozóan is. A tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy biztosítanak-e díjazást vagy juttatást a gondozói szabadság idejére, de arra buzdítják őket, hogy vezessenek be ilyen díjazást vagy juttatást.

A tagállamoknak azt javasolják, hogy mérjék fel, szükséges-e hozzáigazítani az apasági szabadság, a gondozói szabadság és a rugalmas munkafeltételek igénybevételének feltételeit és részletszabályait az olyan szülők sajátos igényeihez, mint az egyedülálló szülők, az örökbefogadó szülők, a fogyatékossággal élő szülők, a fogyatékossággal élő vagy krónikus betegségben szenvedő gyermekek szülei, illetve a – például többes születés vagy koraszülés miatt – különleges helyzetben lévő szülők.