„Be a szakszervezetbe!”

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) tagtoborzó kampányt indított, amely 2012. május 1-jén a Városligetben lett meghirdetve „Be a szakszervezetbe!” címmel. Ennek előzménye volt a médiában megjelenő hirdetés, az új Mt. megjelenése előtt a „Ne írd alá azonnal”. 

A HVDSZ 2000 partnereivel, szövetségeseivel karöltve országos Road Show sorozatot indít, amelynek első állomása: XIX. Hajdúhét 2012, Hajdúböszörmény. A Hajdúhetet 2012. augusztus 13-20. között rendezik meg.

Itt lesz egy LED fal, amelyen megjelennek különféle információk az MSZOSZ tagszervezeteiről (elérhetőségek, rövid tájékoztatás, stb.). A helyszínen a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ)  és a HVDSZ 2000 munkatársai, minden tagszervezet szóróanyagait és belépési nyilatkozatait elérhetővé teszik a LED fal melletti pavilonban. 

 

 

A MOL Bányász Szakszervezet érdekképviseleti lapjában azt olvashatjuk, hogy „a tagszervezés nem kampány, hanem folyamatos feladat. A munkavállalók közös felelőssége, hogy milyen hatékonyságú a szervezet, milyen feladatok megoldására képes, milyen erkölcsi és anyagi alapokkal rendelkezik.” De természetesen ők is elismerik a tagtoborzás kampányszerű tagtoborzás létjogosultságát is.

 

A „Be a szakszervezetbe!” tagtoborzó kampányt és ennek részeként a Road Show-t a nyártól hatályos új Munka törvénykönyve tette szükségessé, hiszen mostantól már csak a szakszervezet szinte az egyetlen megmaradt védőbástya a dolgozók számára. Május 1-jei beszédében a szakszervezetek elleni támadással vádolta a kormányt az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke, Borsik János, aki szerint országos és helyi szinten is megpróbálják ellehetetleníteni az érdekvédelmet. Úgy fogalmazott, hogy „a kormány azt ígérte, egymillió új munkahelyet teremt tíz év alatt, ugyanakkor ha a kabinet „még eredményes lesz egy kicsit”, akkor a munkanélküliek száma közelíti majd az egymilliót. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a munkanélküliek ellátását három hónapra szűkítették, miközben az európai átlag egy év."

 

Szintén a munka ünnepén Pataky Péter, a MSZOSZ elnöke azt mondta: „ha nem akarsz egyedül maradni a küzdelemben, és számítasz a közösség segítségére, akkor be a szakszervezetekbe!”. Hangsúlyozta: „mi kimegyünk az utcára, ott leszünk a munkahelyeken”. Úgy vélekedett, hogy a kormány politikája a modern adósrabszolgaság felé visz és a kabinet úgy alakította át a törvényeket, hogy lehetetlenné tegyék a kollektív fellépést. Az Mt. csökkenti a jövedelmeket, a munkavállalóknak többet kell dolgozniuk kevesebbért, a munkavállalók kiszolgáltatottsága nő.

 

A Városligetben a majálison elhangzottakat meghallgathatják a Klubrádió/MTI hírei között, itt.