Csongrád megyei szakszervezetek együttműködése

Az utóbbi időszakban világossá vált,hogy valós igény van a Csongrád megyei szakszervezetek együttműködésére, melyben a HVDSZ 2000 , mint ágazati szakszervezet is részt vesz. MASZSZ+HVDSZ2000 színekben kivonultunk a város egy forgalmas helyére, ahol érdeklődtünk a szakszervezetről 2019.03.09 -én.

„ A kutatás nem más, mint formális kíváncsiság. Meghatározott célt követve nyughatatlanul keresi a választ.” - Zora Neale Hurston

Szeged járókelőinek az alábbi kérdéseket tettük fel.

- Mi az a szakszervezet?

- Mi a véleménye a szakszervezetekről?

- Mondjon egy példát, miért harcoltak legutóbb a szakszervezetek?

- Május 1-je! Mit jut róla eszébe?

- Miért lépne be a szakszervezetbe?

A megkérdezettek többsége tudta, hogy mi az a szakszervezet, ismerte a célokat és a feladatokat. Többen elmondták, hogy a munkahelyükön van szakszervezet viszont kritikával illették a működésüket. A szakszervezetekről szóló vélemény az első két órában lesújtónak mondható. A megszólítottak többsége a „Semmi”, „Semmirekellő” „Fontoskodó munkakerülők”, Nem érdekel” válaszokat adták kérdéseinkre.

Meglepő módon a fiatalabb generáció véleménye egészen másként hangzott. Elmondták, hogy hallottak erős szakszervezetekről Magyarországon. Népszerű az AUDI szakszervezeti sztrájk, amit szimpatikusnak és eredményes szervezetnek gondolnak. A megkérdezett fiatalok hiányolják a megjelenést, többen azt emelték ki, hogy nem jó a marketing.

Jó hír, hogy példaként nagyon sokan megemlítették a rabszolgatörvényt, mint legutóbbi szakszervezeti harcot. Ezen kívül sokan emlékeznek a kockás inges tüntetésre, a Tesco-sztrájkra illetve a vasutas megmozdulásokra. Az év eleji szegedi tüntetésekre viszont egy megkérdezett sem emlékezett. Május 1-ről mindenkinek a sör és a virsli ugrik be, illetve mindenki beszámolt úttörő emlékeiről. Akadt olyan is, aki elmondta a kisdobosok 6 pontját.

Sajnos a szakszervezetbe nem szívesen lépnének be a megkérdezettek többsége. Az idősebb generáció elmondta, hogy félelem uralkodik a munkahelyeken.

 

De tény, hogy van remény és az emberekben főleg az Audi sztráj után tudatosult, ha összefogunk a szakszervezettel és az egység erejével kezünkbe tudjuk venni a sorsunkat

Farkas Zsuzsanna

Csongrád megyei képviseletvezető