Itt a koronavírus-mentőcsomag legfontosabb elemei (A portfolio.hu cikke)

Ma délelőtt 11 órakor tartja online sajtótájékoztatóját az operatív törzs, melyen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. A miniszter bejelentése szerint három hónapra 70%-ban átvállalja a béreket a kormány a rövidített munkaidőban dolgozóknál, a mérnökök és K+F tevékenységekben dolgozók pedig 40%-os bérkiegészítést kapnak. Nem kell nyelvvizsga a diplomához, a cégek egy sor könnyítést kapnak, és 2000 milliárd forint összegben kedvezményes és állami garanciát tartalmazó hitelprogramok és tőkeprogramok jönnek.

A GDP ötödét is elérheti a csomag

9200 milliárd forintot biztosít összesen a kormány a gazdaságvédelemre, a GDP 18-20%-át teheti ki a keret, az összeg időben növekedhet is - mondta Palkovics László. Történelmi akciótervnek nevezte mindezt, amely elsősorban a "munkaalapú gazdaság" megtartását célozza. Hogy sikerülni fog, abban sokkal nagyobb a bizodalmunk, mint 2008-ban volt. "Vigyázzanak magukra!" - zárta szavait.

 

A nagycsaládosok autóvásárlására vonatkozó jogosultság nem hat hónapon, hanem a vészhelyzet lejártát követő 60. napon fog lejárni. Aki ilyen autót venne, nem kell túl gyors döntéseket hoznia.

Egyheti plusz nyugdíj jön minden januárban

Februártól visszaépítik a 13. havi nyugdíjat úgy, hogy minden januárban egyheti plusz nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, erre mindösszesen 280 milliárd forintot költenek. A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülők gyod jogosultsága nem szűnik meg a vészhelyzet lejártát követő 2. hónap utolsó napjáig. Ha megszűnne időközben a családi pótlékra való jogosultság, akkor az is annak a hónapnak a végéig jár, amíg a veszélyhelyzet megszűnik, nem pedig a tanév végéig. 

Új kedvezményes hitelek és tőkeprogramok jönnek

A vállalati szektort hitelgarancia és tőkeprogramokkal támogatják, egyrészt a likviditás biztosítására a mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig a munkaadók számára, emellett a tőkeprogramok a hazai tulajdon megvédését szolgálják, hogy ne kerüljenek a magyar vállalatok idegen kézbe. Közel 2000 milliárd forint kedvezményes hitel érkezik és több mint 500 milliárd forint értékű állami garancia jön hozzá. A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, az Eximbank Kárenyhítő hitelprogramja, az MFB Versenyképességi Hitelprogramja, az Agrár Széchenyi Kártya és folyószámlahitel és a Garantiqa Krízis Garanciaprogramja tartozik ide. Átalakítják a Széchenyi Tőkealapkezelő, a Hiventures és az Eximbank alapjainak egy részét, hogy megvédjék a hazai vállalkozásokat. Új alapokat is indítanak, a restrukturálási részalap a nehéz helyezetbe jutott stratégia cégeknek segít, a tranzakciós részalap vállalati és ingatlan-felvásárlásokat tesz lehetővé itthon és külföldön. E programok részletei hamarosan megjelennek.

Egészségipari innovációs ügynökséget hoznak létre

Támogatást biztosítanak egyetemek és privát kutatóintézetek számára is egészégügyi kutatások számára, támogatják a kutatásokat, létrejön az egészségipari innovációs ügynökség ezek koordinálására. Az egészségipar támogatása kieemelt stratégiai elem, a járvány tanulsága például, hogy a védőfelszerelések területén ne szoruljunk importra, ne legyünk kiszolgáltatottak.

600 milliárd turizmus védelmére, felfüggesztik az idegenforgalmi adót

Semmi sem lesz olyan, mint a válság előtt, ilyen a válságok természete. A kiemelt beavatkozási területekre a következő 3 évben többletforrásokat biztosít az állam, beruházási támogatások, adócsökkentések, infrastruktúrafejelsztés, kedvezményes és garantált hitelek, tőkeprogramok formájában. A 200 ezer foglalkoztatottal és 8%-os GDP-részaránnal rendelkező turizmusban és a vendéglátásban újabb intézkedések jönnek: december 31-ig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, június 30-ig 4%-ra csökken a SZÉP Kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a határait. 600 milliárd forintot biztosítanak a turizmus védelmének a programjára, ilyenkor az étteremek, szállodák felújítására, magasabb szolgáltatási színvonal kialakítására áldozathatnak szerinte az érintett cégek.

Nem kell nyelvvizsga a diplomához

75 ezer hallgató nyelvvizsga-kötelezettségétől eltekintenek, enélkül is megkaphatják a diplomát, hiszen a felgyorsuló gazdaságnak több diplomásra lesz szüksége.

Támogatja a kormány a képzést

Azonnal online képzéseket indított el a kormány, és támogatja a távoktatás formájában zajló továbbképzéseket, átképzéseket, ennek egyik formája az informatikusképzés, amelyben Magyarországnak létszámproblémái vannak. A tandíj 95%-át átvállalja a költségvetés az érintett munkavállók továbbképzésében, és 0%-os kamatozású felnőttképzési diákhitelt vezetnek be. Az egyetemi hallgatók számára egyszeri 500 ezer forintos szabad felhasználású, 0%-os diákhitel konstrukciót hoztak létre, a Diákhitel Központnál fogják tudni igényelni.

Nem szűnik meg az állásukat elvesztők tb-jogviszonya

A vészhelyzet során állásukat elvesztők biztosítási jogviszonya nem fog megszűnni.

Elektronikus betegszabadság-igénylés

A betegszabadságokról szóló dokumentumokat elektronikus másolat formájában is be lehet nyújtani, erre eddig nem volt lehetőség.

Könnyítések az adózásban

Adó- és adminisztrációs könnyítéseket vezet be a kormány. Beindítottak egy vállalkozási portált az adminisztráció egyszerüsítésére, a cégek kérdéseinek megválaszolására. A szociális hozzájárulási adót 2 százalékponttal csökkentik július 1-jétől, ahogy erről korábban megállapodtak, elhalasztják szeptember 30-áig a beszámolási kötelezettségeket és a hozzá kapcsolódó adóbevallásokat, az EKÁER rendszerben biztosíték alóli mentességet vezetnek be, bevezetik az automatikus visszafizetés lehetőségét is. Felgyorsítják 20, illetve 30 napra az áfa-visszatérítéseket: normál adózónak 30 napra, megbízható adózónak 20 napra. Speciális halasztott és részletfizetési lehetőségeket vezetnek be az adófizetés könnyítésére, az adózói minősítés nem fog joghátrányt okozni a veszélyhelyzet során történő mulasztások miatt.

40%-os bérkiegészítés is jön

A mérnöki és K+F tevékenységben dolgozók számára 40%-os bérkiegészítést nyújt a kormány 3 hónapig, esetükben a rövidített munkaidő nem értelmezhető. A kutatásfejlesztési kapacitás fenntartására törekszik a kormány.

Itt a magyar Kurzarbeit

Állami támogatás jön a rövidített munkavégzésre vonatkozóan, az elkerülhetlen leállás idejére, igazságos palfon mellett a magyar állam 70%-ban 3 hónapra vállalja át a kieső bért. A német Kurzarbeitet kicsit átalakítottuk: a kormány azt szeretné, ha nem otthon lennének ekkora a munkavállalók, hanem a vállalat számára hozzáadott értéket állítanának elő, a munkahely elvesztése nélkül - jelentette be Palkovics László.

 

[forrás: portfolio.hu]