„Jelen lenni”a Bányásznapon

A HVDSZ 2000 célja volt és célja mai is a „jelen levés”, azaz, hogy mindenütt képviselje magát, a társszakszervezeteit és a szakszervezeti tagokat. Ezért is indította a Road Show-ját, és ha nem is kifejezetten ennek állomásaként, de mégis ezzel összhangban „jelen volt” a 62. Tatabányai Bányásznapon, de az ezzel egybekötött 30. Csilletoló Versenyen is.

Sajnos a város engedélyezési procedúrája olyan hosszú volt, hogy a népszerűsítő fiatalokhoz végül az engedély, csak a rendezvény reggelén ért el. Így kisebb, ámde igen lelkes erőkkel mutatta be röviden a szakszervezetek fontosságát egy maroknyi fiatal, akik beszélgettek az arra nyitott emberekkel, valamint szórólapokat, lufikat, tollakat, papírtömböket osztogattak.

A bányásznapon idén is volt minden, ami az önfeledt percekhez szükséges: zene, étel-ital, vásári forgatag, fellépők által nyújtott programok, kiállítás, stb. A forgatagból idén hiányzott a politika - már ami a pártok kitelepült változatait illeti. Ellenben a ki nem szorítható szakszervezetek képviseltették magukat, a HVDSZ 2000 gyűjtőszakszervezetnek köszönhetően.

 

A magukban több erőt érzők nevezhettek a 30. Csilletoló Versenyre, ami ebben a formájában az utolsó volt. Jövőre ugyanis új helyszínt kap a megmérettetés, a néhol rücskös aszfaltot a csille alá illő sínekre cserélik, valamint többféle versenyszámra is lehetőség nyílik majd, úgy mint például üres csille, szénnel tele csille.

A 700 kg-os bányászati eszközt úgy 400-500 méteren kellett tolniuk az 4-5 fős csapatoknak. Idén a "szokásoson" kívül még egy női csapat is nevezett és összesítettben 3. lett az 5 csapat közül. A „HVDSZ, Vörös Ördögök” fiai pedig a dobogó 2. fokára állhattak.