Közös nyilatkozatban állnak ki az önkormányzatok mellett az ellenzéki polgármesterek (hvg.hu)

A városvezetők felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket.

Nyilatkozatot fogadtak el a budapesti kerületek, illetve a vidéki városok ellenzéki polgármesterei, a dokumentumot a Főpolgármesteri Hivatal juttatta el szerkesztőségünkbe. A 41 aláíró között van Karácsony Gergely főpolgármester, Botka László szegedi, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi és Péterffy Attila pécsi polgármester is. 

"A kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak" – írták állásfoglalásukban a Szabad Városok Szövetségének tagjai.

Az aláírók szerint a magyar kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja, holott meglátásuk szerint a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét.

"A már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik. Pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre" – vélik a polgármesterek, akik nyilatkozatukban egyúttal felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

 

[forrás: hvg.hu]