Sötét fellegeket sodort a vírus a munkaünnep fölé - A sonline.hu cikke

A képzett szakmunkások, informatikusok, technológusok és mérnökök a vírushelyzet után is könnyen találnak majd állást – véli Svajda József. A Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője szerint azonban a munkavállalók nem minden esetben tudnak majd elfogadható fizetést kicsikarni, ezért be kell érni a cégek ajánlatával.

A koronavírus kirobbanása előtt a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó szervezetek még előnyös helyzetben voltak, mivel több területen is szükség volt munkaerőre. Svajda József elmondta: akkor jelent meg a járvány Magyarországon, amikor a bértárgyalások utolsó fordulójához értek. Emiatt néhány területen félbe is kellett szakítani az egyeztetéseket, ezért szeptemberben majd újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Több ágazatban, kommunális, közlekedési és elektronikai területen viszont jelentős béremelést harcoltak ki a szakszervezetek. A tárgyalások alkalmával a béren kívüli juttatásokról is egyeztettek a munkaadókkal és több esetben kollektív szerződéseket is kötöttek.

Svajda József kiemelte: a vendéglátói szektort nagyon mélyen érintette a járvány, a legkisebb kocsmától a neves éttermekig sokan kerültek bajba. Azok az éttermek, akik nem tudtak átállni a kiszállításra, gyakorlatilag bezártak. A szakácsoktól a pincérekig többen veszítették el állásukat. Sok helyen határozott idejű szerződéséket kötöttek a dolgozókkal, ezért akiket így foglalkoztattak, azok semmilyen végkielégítést nem kaptak miután elküldték őket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője hangsúlyozta: több területen is súlyos károkat okozott a járvány, pillanatok alatt pedig nem lehet újraindítani a korábban jól működő ágazatokat.

Svajda József úgy véli: semmi nem lesz már olyan, mint a vírus előtti időkben. A cégeknek és az embereknek pedig több dologban is változtatniuk kell. Mindenkinek jobban kell majd takarékoskodnia, hiszen a járvány jól rámutatott arra, hogy a kisebb vállalkozásoknak például nincsen annyi tartalékuk, mint a nagyobb cégeknek. A szakszervezeti vezető hozzátette: a következő hetekben jelentősen nőhet a munkanélküliek száma, Somogyban tíz százalék körül számolnak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetése az elmúlt évekhez hasonlóan készült a május elsejei munka ünnepére. Az idei díjazottakat is kiválasztották már, az elismeréseket azonban egyelőre nem tudják átadni, és a tervezett eseményeket is kénytelenek voltak lemondani. Amint elmúlik a veszélyhelyzet és újra lehet közösségi eseményeket szervezni, pótolják az elmaradt pikniket és a megyei ünnepséget. Kiemelte: több javaslatot is megfogalmaztak az elmúlt hetekben. Úgy vélik, hogy a nyugdíjasoknak a magas árak miatt azonnali, egyszeri támogatásra lett volna szükségük. Hozzátette: a SZÉP-kártya felhasználásán is változtatni kellene úgy, hogy élelmiszerre is el lehessen költeni. Ezzel a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma is foglalkozik.

 

Forrás: sonline.hu