Szijjártó “szakszervezetesdis” kijelentései nemcsak semmibe veszik, meg is félemlítik a dolgozókat

A mérce.hu cikke

Már a teljes Szakszervezeti Akciószövetség tiltakozik Szijjártó Péter „alkotmánysértő, törvényellenes, –  a munkavállalói szervezkedés szabadságát súlyosan veszélyeztető – kijelentése ellen.” 

Az Akciószövetség tagja a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete.

A szakszervezetek emlékeztetnek arra, hogy Szijjártót „a (Kit) törvény 172. § (2) bekezdésében foglaltak kötelezik arra, hogy: „A kormányzati igazgatási szerv vezetője köteles kikérni a szakszervezet véleményét a kormánytisztviselők munkavégzésére, munka-, és pihenő idejére, jutalmazására, valamint juttatásaira
vonatkozó, a munkáltatói jogkör gyakorlójának hatáskörébe utalt szabályozásról.” A miniszter szavait „nyílt fenyegetésnek” látják azok számára, „akik törvényekben biztosított érdekképviseleti jogosultsággal kívánnak élni.”

Korábban írtuk:

„A szakszervezetiség nem játék, hanem a dolgozók önszerveződése a jobb élet- és munkakörülményekért” – reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Szijjártó minap nyilvánosságra került szavaira.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy nagyköveti értekezleten beszélt a külügy dolgozóinak otthoni munkavégzésre irányuló igényéről. A minisztert a 444 cikke idézte, eszerint Szijjártó konkrétan megfenyegette a dolgozókat:

„azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem.”

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné más témában tartott szerdai sajtótájékoztatóján „törvényellenesnek” nevezte Szijjártó megjegyzéseit, mivel „az Alaptörvény rögzíti a szervezkedés jogát. Éppen emiatt egy első számú minisztériumi vezető csak törvényellenesen tud megfogalmazni ilyen szavakat. Az ő dolga viszont a törvények betartása és a jogok biztosítása.”

Az MKKSZ után most a PDSZ is hivatalos közleményben ítélte el Szijjártó szavait,

a szervezet „elfogadhatatlannak” tartja, hogy „az államhatalom egy képviselője a szakszervezeti mozgalom legrosszabb időszakait idéző szavakkal illeti a munkavállalói érdekvédelem bármilyen formáját, félemlíti meg dolgozóit.”

Továbbá „amikor a minisztérium vezetője ilyen kijelentésekre ragadtatja magát, akkor mintha nem lenne tisztában azzal az egyetemleges felelősséggel, amellyel az ott dolgozó munkatársai és az ország nemzetközi elismertsége iránt egyaránt tartozik.”

A PDSZ szerint Szijjártónak az a kijelentése, miszerint „aki ezt nem vállalja, annak nyitva állnak az épület ajtói, természetesen a kifele irányban is”, nem csak semmibe veszi, hanem meg is félemlíti a dolgozókat. A szakszervezeti munkán való gúnyolódás pedig már csak azért is problémás, mert

„éppen a hatékony munkaszervezés okán kellene partnerként tekinteni az érdekvédelemre, s a különféle  átalakítások, átszervezések során minél inkább be kellene vonni a szakszervezeteket azok előkészítésébe, lebonyolításába, ahelyett, hogy bárki feszültséget szítana a felek között.”

A PDSZ ezen felül egy külön közleményben támogatta az MKKSZ szeptember 2-4-re meghirdetett sztrájkját, amit az önkormányzati dolgozók az őket ért kormányzati megszorítások miatt tartanak meg. A sztrájk elsődleges indoka, hogy a szakszervezet szerint a tavaszi gépjárműadó-elvétellel és kiszabott „szolidaritási adóval” a kormány egyszerűen el akarja lehetetleníteni az önkormányzatok munkáját, méghozzá megszorításokkal, ahelyett, hogy a járvány alatti kiállásukat díjazná.

Követeléseik között szerepel

  • a 2020. évi gépjárműadó II. féléves összegének biztosítása,
  • a költségvetési támogatás biztosítása a feladatellátáshoz szükséges létszám, munkaórák és a bérfejlesztés legalább mostani szintjének tartásához. Ennek összege plusz egy havi bér lenne, legalább bruttó 200 ezer forint.
  • a védelmi költségek azonnali, legkésőbb augusztus végéig történő finanszírozása a települések méretéhez igazítva, mivel a tervezett uniós támogatás érkezésének ideje, elosztása egyelőre nem ismert
  • a szakszervezetek bevonása a 2021-es költségvetési törvény tervezetének tárgyalásába.

A PDSZ nagyon fontosnak tartja, hogy „a közszolgálati életpályák biztonságosak és vonzóak legyenek a munkavállalók számára, mindannyiunk érdekében”, valamint azt is, „hogy az önkormányzatok megfelelő forrásokkal rendelkezzenek a rájuk háruló feladatok ellátásához.”

A pedagógusokon kívül az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) is támogatja a közszolgálati dolgozók sztrájkját, amit szolidaritási nyilatkozatban fejezett ki.

 

Forrás: merce.hu